tisdag 17 januari 2012

Nummer två, tack

Min första termin på högskola avslutas nu på fredag och en ny börjar veckan därpå. Sex terminer kvar och jag är färdigutbildad. Det låter inte så pjåkigt när man tänker efter. Så länge man tar en termin i taget kommer allt bara susa förbi. En positiv sak med våren är att vintern snart är över (var knappt någon vinter förvisso..), men något annat börjar. Söka sommarjobb. Det är nu man ska vinna en miljon på lotto och slippa känna stress över det. Jag brukar fundera ibland på vad jag verkligen skulle göra om jag hade vunnit så mycket pengar. Mitt förnuftiga jag skulle lagt allt på ett sparkonto och hållt tummarna på att räntan får det att öka kraftigt. Fast mitt verkliga jag skulle nog satt sprätt på minst en fjärdedel av allt inom loppet av ett år. Om knappt ens det.

Tycker ni inte det är fantastiskt hur vi har förvandlat lite metall och papper till något som har stort värde? Om vi hade behållit byteshandeln hade en del folk kanske inte haft den samlarmani dem har och sluppit hamna i konstiga tv-program. Det är fascinerande hur vi människor kan sätta ett stort personligt värde till saker som är ersättningsbara. Jag brukar tänka "att om jag ens hade det minsta gnutta intresse för vetenskap skulle jag vara professor i biologi", eller forskare. Snarare forskare kring människokroppen. Hur vi människor fungerar kommer alltid att fascinera mig. Min bästa vän läste socialpsykologi (tror jag det heter...?) i höstas och jag tyckte det var intressant när hon berättade om olika saker hon lärde kring den mänskliga knoppen.
Hur kommer det sig att vi kallar oss smartare än andra djur? Vad gör oss smartare? Är det vårt sätt att uppfinna nya saker som gör oss latare med decennierna? Som får oss att gå upp för mycket i vikt och sedan dö av överbelastning i fetman? Skulle varit härligt att födas som en fågel och slippa de mänskliga problem vi skapar och bara bry sig om sin egen överlevnad. Plus att jag älskar att flyga (eller ens vara några meter ovanför marken). Det kanske förklarar den Peter Pan-dröm jag hade för några år sen...

1 kommentar:

  1. Människan överskattar verkligen sig själv. Vi tror att vi är så mycket smartare än alla andra djur, men till slut kommer vi bara ramla rakt ner i vår egen vargfälla xD Sad but true.

    SvaraRadera